In de kijker

31 augustus 2011

Nieuw studiebureau Encon helpt bedrijven verstandig om te springen met energie.

Internationale knowhow en ervaring kan bedrijven energie en dus geld helpen besparen

Nieuw studiebureau Encon helpt bedrijven verstandig om te springen met energie.

Vanaf 1 september opent energiestudiebureau Encon zijn deuren in Nederland. Het bedrijf, gespecialiseerd in energiebesparing en hernieuwbare energietoepassingen voor bedrijven, slaagt erin om de energiekosten van bedrijven sterk te verminderen. Encon werkt dan ook voor een internationale klantenportefeuille. Ad Verbaas, tot voor kort directeur Project Development bij Scheuten Solar, komt aan het hoofd van de Nederlandse afdeling van het energiestudiebureau.

Vanaf 1 september kunnen bedrijven die iets willen doen aan hun energieverbruik of zelf hernieuwbare energie willen produceren terecht bij Encon Nederland. Dichtbij Arnhem, de Energiestad, bedient het bedrijf voortaan alle Nederlandse bedrijven. Encon is  een van origine Belgisch bedrijf dat internationaal actief is en werkt voor ondernemingen zoals Ikea, StanleyBlack&Decker, Friesland Campina, Scania, Daikin, Staples en ING.

Aan het hoofd van het Nederlandse vestiging komt Nederlander Ad Verbaas. Voor Ad General Manager werd bij Encon Nederland bouwde hij vanuit het niets een volwaardige engineering en contracting afdeling voor grote PV-installaties bij Scheuten Solar. Scheuten Solar is onderdeel van de Scheuten Groep  met meer dan 2000 werknemers. Ad zorgde voor grote projecten onder andere in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië. In totaal goed voor meer dan 150 ha aan zonnepanelen. Affiniteit en ervaring met de energiesector heeft hij dus wel. Ervaring met Belgen overigens ook, want hij werkte ook reeds voor Alcatel bij de zuiderburen.

Ad Verbaas : "In België, en meer bepaald in Vlaanderen, is men al lang erg actief op het vlak van energie besparen. Ze staan er behoorlijk ver met hernieuwbare energietoepassingen. Toch heeft Encon een dienstenportefeuille die ook in Vlaanderen nog uniek is. Encon richt zich als enige uitsluitend op bedrijven en is gespecialiseerd in het zoeken naar de meest rendabele besparingsmogelijkheden. Het is overigens nagenoeg het enige onafhankelijke energiestudiebureau met een omvang die het bedrijf geschikt maakt voor grote, internationale projecten. Die unieke positionering biedt zeker ook voor Nederlandse bedrijven heel wat mogelijkheden. Voor mezelf was dat alvast de doorslaggevende reden om de overstap naar Encon te maken. Nederland is een interessante markt voor de diensten van Encon. De diensten zoals wij ze aanbieden bestaan hier nog niet, terwijl Encon internationaal steeds meer vragen vanuit Nederland krijgt. De sector van de hernieuwbare energie is hier bovendien in volle ontwikkeling, het ideale ogenblik om met een zelfstandige afdeling in Nederland te starten."

Robin Bruninx, CEO van Encon Internationaal: "We kijken erg uit naar de opstart van het Nederlandse dochterbedrijf. Het is het eerste bedrijf dat volledig autonoom zal werken. We zijn over heel Europa actief en hebben naast kantoren in België bijvoorbeeld ook een kantoor in Parijs. Maar ook dat valt binnen de organisatiestructuur van het hoofdkantoor. Nederland niet. Al stellen we uiteraard wel alle knowhow en expertise ter beschikking en zal het kantoor in Nederland zeker een beroep kunnen doen op bepaalde specialisten. Ad is de geknipte persoon aan het hoofd van Encon Nederland. Hij heeft niet alleen ervaring en affiniteit met de energiesector, maar is daarbij ook een people manager, operationeel sterk gestructureerd en resultaat gericht."

Encon heeft altijd sterk geloofd in de kracht van knowhow rond energiebesparing en hernieuwbare energie als exportproduct. Ad Verbaas "Toch zijn er zeker ook heel wat vlakken waarbij wij vanuit Nederland de kennis van Encon extra kunnen versterken. De knowhow rond ketenefficiëntie, bijvoorbeeld, is iets waar wij voor lopen op de rest van Europa."
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille