In de kijker

Energieaudit bij Mercedes garages van Groep JAM

Energiebesparingen met een Ster.

Groep JAM bestelde bij Encon een energieaudit voor haar 3 vestigingen in Hasselt, Lommel en Bree. Het bedrijf wist niet goed wat het kon verwachten van de audit, maar stond versteld van het resultaat.

Groep Jam baat 3 Mercedes-Benz concessies uit, verspreid over Limburg. De energiekosten voor deze 3 bedrijven loopt aardig op. En met de steeds maar stijgende energieprijzen wilde het management nagaan of er niet op energie kon worden bespaard. Energiestudiebureau Encon startte een energiestudie voor de 3 vestigingen. De studie is afgerond in de vestiging in Hasselt en loopt momenteel nog in Bree en Lommel. Het is echter nu al duidelijk dat deze energie-audit heel wat energieverspillers aan het licht heeft gebracht. Onverwacht veel, zelfs.

Dominique Vangeloven, service manager van Groep Jam: “Voor de energie-audit kwam Hasselt het eerst aan de beurt. Daar hebben we ondertussen ook al veel aangepakt. Dat voorbeeld zette ons al snel aan het denken over wat we ook in de andere vestigingen zouden kunnen doen. Al blijft elke vestiging toch iets afzonderlijks. Alleen al het onderscheid in leeftijd van de vestigingen zorgt voor verschillen.”

In essentie kan het energiegebruik op 2 manieren gereduceerd worden. De eerste vorm van besparing wordt gerealiseerd wanneer men energieverspillende toestellen vervangt door energiezuinige alternatieven en bestaande installaties optimaal regelt zodat ze zo weinig mogelijk energie verbruiken. Een tweede besparingspotentieel bestaat er in om energieverbruikers uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden of niet nodig zijn.

Veel verbruik tijdens de stille uren

Dominique Vangeloven: “ We wisten eigenlijk niet wat we van zo’n audit konden verwachten. Het was voor ons zelfs niet duidelijk of er hoegenaamd wel besparingsmogelijkheden gevonden zouden worden.

De resultaten zijn echter opzienbarend. We waren bijvoorbeeld erg verwonderd over ons verbruik tijdens de stille uren, de uren dat er niemand aan het werk was. Het gaat vaak om het bewust maken van mensen: doe het licht uit als je van je bureau gaat en zet je computer uit als je weg gaat. Maar er komen ook over minder evidente, onverwachte aspecten naar boven. Het was één van de experts van Encon bijvoorbeeld onmiddellijk opgevallen dat onze airco-installatie draaide terwijl het buiten maar 8 graden was. Hierop hebben we onmiddellijk de leverancier van onze koel/verwarmingsystemen aangesproken en onderzoeken momenteel hoe dat kan.

In Hasselt is de energiestudie al afgerond. Daar stellen we echter een onverklaarbaar hoog energieverbruik ’s nachts en tijdens de weekends vast. We hebben Encon vervolgens opdracht gegeven om het energieverbruik te gaan monitoren zodat we kunnen uitzoeken waar dat verbruik naartoe gaat.”

Zijn de besparingen voelbaar?

Dominique Vangeloven: “ We hebben nog niet alle aanpassingen uitgevoerd, maar de eerste vergelijkingen met het verbruik van vorig jaar zijn alvast positief. Al moet je natuurlijk met allerlei factoren rekening houden.

Maar in principe hebben we zelfs geen cijfers nodig om te weten dat we besparen. Als je vroeger het magazijn binnen kwam brandden er 300 lampen. Nu zijn er dat nog 50 of 60. Zonder comfortverlies. Er zijn immers heel wat plekken waar niet zo vaak iemand komt, en dan hoeven de lampen daar dus niet permanent te branden. Het is duidelijk dat een lamp die niet brandt ook bespaart. Tenzij ze kapot is. Dat was ook nieuw voor ons, dat lampen die kapot zijn wel veel stroom verbruiken. Vroeger dachten we al eens, die vervangen we ooit wel, nu zijn we daar veel sneller in.”

Niet alles tegelijk

“Het voordeel van een energie-studie is dat je weet waar, en hoeveel, energie verloren gaat. Je moet echter niet alles tegelijk aanpakken. De grootste verspillers eerst. Want alles tegelijk aanpakken is alleen al omwille van financiële redenen niet altijd wenselijk. We vervingen bijvoorbeeld niet overal alle lampen. Maar als er een TL kapot is dan wordt die nu door het beste eco-exemplaar vervangen. Meestal vervangen we dan niet één lamp maar de hele rij tegelijk. Voor de oudere lampen vervangen we dan tegelijk de ballast”.

Voor ons is het resultaat van de energie-audit ook meer geweest dan een lijst met mogelijke besparingen. De audit leert je op een andere manier naar dingen kijken. We bouwen nu bijvoorbeeld een nieuw carrosseriebedrijf in Bree. Vroeger zouden we daar niet bij stil staan, maar nu vragen we ons af welke verlichting we moeten voorzien en hoe hoog het gebouw precies moet worden. Want alle nutteloze extra hoogte betekent gewoon verspilling.

We kijken nu ook hoe we verstandiger kunnen omspringen met papier en zijn ook bezig met een waterproject waarbij we regenwater willen gebruiken voor de car wash. Zo’n energie-audit is echt een ‘eye-opener’ die we elke KMO kunnen aanraden.

Groep Jam is het eerste bedrijf onder de garagisten dat het Charter van Milieu en Duurzaam Ondernemen, ism VoKa en de Provincie Limburg, heeft behaald. Dat Charter bevat aspecten van energie besparen maar gaat ook nog over veel meer. Meer KMO’s zouden moeten denken aan dit soort besparingen. Je staat er niet bij stil hoeveel geld er nodeloos verloren gaat.”
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille