In de kijker

11 september 2013

JAZO Zevenaar bespaart 50% op verlichting.

JAZO Zevenaar bespaart 50% op verlichting.

Intelligent lichtsysteem ontworpen en geleverd door Encon zorgt voor aanzienlijke besparing

JAZO Zevenaar is gestart met de bouw van een verlichtingsinstallatie voor 5 productiehallen. Encon Nederland heeft het verlichtingsproject ontwikkelt, ontworpen en geleverd. Doel: betere verlichting voor de medewerkers aan een lager energieverbruik en tevens lagere energie- en onderhoudskosten. Dit past helemaal binnen de MVO ambitie van JAZO. Axel Jansen, algemeen directeur van JAZO: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor ons geen mooi verhaal, maar een kwestie van DOEN! MVO is verantwoordelijkheid nemen door innovatie en vernieuwingskracht, is ook flexibel reageren op nieuwe ontwikkelingen en het realiseren van duurzaam rendement.”

Encon is specialist in het opsporen van rendabele energiebesparingen bij bedrijven en helpt bedrijven bij produceren van duurzame energie. Encon Nederland heeft dit verlichtingsproject ontwikkelt, ontworpen en geleverd. Het betreft een intelligent verlichtingssysteem dat werkt op basis van daglichtsensoren. De lampen kunnen individueel worden ingesteld, hebben een langere levensduur, lagere onderhoudskosten en verbruiken aanmerkelijk minder energie. “Het dimmen van de lampen op basis van het aanwezige daglicht en de juiste verlichtingstechnologie zorgt voor een energiebesparing van 50%!” vertelt general manager Encon Nederland Ad Verbaas. Huisinstallateur van JAZO, Technisch Buro Pola Zevenaar zal de installatie realiseren met ondersteuning van Encon voor de intelligente regeling.

Pilot

Voorafgaand aan de keuze voor de nieuwe verlichting, wilde JAZO een pilot met LED armaturen en TL5 Eco armaturen. Uit de pilot kwam naar voren dat de TL5 Eco armaturen een hogere efficiency hebben, uitgedrukt in Lumen/Watt, ofwel meer lichtopbrengst met hetzelfde vermogen. Aangezien 80% van de kosten gedurende de levensduur van de installatie voor rekening komt van het elektriciteitsverbruik, is de efficiency van het armatuur één van de belangrijkste parameters om te selecteren. Tevens kunnen de TL5 armaturen dimmen en kan er dus gestuurd worden op daglicht en de prijs van de TL5 Eco armaturen is gunstiger.

JAZO GreenLight Partner Encon is door het GreenLight-programma van de Europese Commissie erkend als ‘GreenLight main endorser’. GreenLight is een programma van de Europese Commissie waarin bedrijven en instellingen zich vrijwillig tegenover de Europese Commissie verbinden om hun oude verlichting te vervangen door energiezuinigere lampen en armaturen. Voorwaarde is wel dat de investering zichzelf terugverdient door een lagere energiefactuur en dat de lichtkwaliteit minstens even goed of verbeterd is.

In het kader van het Europese GreenLight project zal Encon na realisatie van het project, JAZO voordragen als GreenLight Partner. GreenLight partners mogen het GreenLight-logo gebruiken in hun communicatie.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met:
- JAZO: Jan Staring via 0316 59 29 11 of J-Staring@jazo.eu. | www.jazo.nl
- Encon: Ad Verbaas via 088 - 111 0600 of ad.verbaas@encon-energy.nl. | www.encon-energy.nl
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille