In de kijker

18 augustus 2015

Duurzame investering voor groei Brouwerij Lindemans

Duurzame investering voor groei Brouwerij Lindemans

Encon verzorgt energie-efficiënte verbouwing met totaalproject van 6.000 m2 productie- en kantoorruimtes, goed voor 34 miljoen uitgeschonken Lindemans’en per jaar.

Het gaat goed met de onafhankelijke brouwerijen in Vlaanderen. Brouwerij Lindemans is daar een mooi voorbeeld van: onlangs verdubbelde ze haar bedrijfsoppervlakte om aan de stijgende vraag in hun groeimarkt te kunnen voldoen. Encon stond in voor de volledige engineering en projectopvolging van de technische installaties. Niet alleen tekenden ze een up-to-date bedrijfsenergienetwerk uit, Lindemans investeerde duidelijk in energie-efficiëntie en duurzaamheid.

“De uitbreiding was noodzakelijk om aan de stijgende vraag naar Lambiek-bieren te kunnen voldoen,” vertelt opdrachtgever Geert Lindemans. “We zitten in een duidelijk groeiscenario als brouwerij. We groeiden ruim 15%, of ruim 7.500 hectoliters ,de voorbije jaren, met als voornaamste groeimarkten het Oosten, China en Japan. Onze productie steeg op anderhalf jaar tijd met goed 7.500 hectoliter. Om u een idee te geven, jaarlijks verzorgen we de productie van meer dan 34 miljoen glazen Lindemans-bier. Kortom, een scenario waarin we moeten investeren, zowel naar productie, service als werkomstandigheden voor onze medewerkers.”

Uitdagend totaalproject

Daarom werd naast de bestaande vestiging een stockage- en bottelruimte bijgebouwd met een vloeroppervlakte van zo'n 6000 m². Met de bouw van deze nieuwe bedrijfsruimte werd de stockageruimte verdubbeld en werd een nieuwe afvul- en verpakkingsinstallatie gerealiseerd. Daarnaast voorzag men in het nieuwe gebouw een splinternieuwe en technisch hoogstaande ontvangstruimte voor bezoekers, degustatieruimte, kantoren en werkruimten voor personeel. Hierbij werd gefocust op duurzaamheid en comfort voor zowel werknemers als bezoekers.

Kostenefficiëntie gekoppeld aan duurzaamheid

“Kostenefficiëntie en duurzaamheid stonden centraal in de verbouwing die we voor ogen hadden”, vertelt Geert Lindemans. “We zochten een partner die openstond voor onze ideeën, meedacht in onze oplossingen én de skills in huis had om energie-efficiëntie op een juiste manier in ons toch wel uitdagend totaalproject te vatten. Encon bleek hierin de juiste keuze.”

Energieproject op maat

“Brouwerij Lindemans is een voorbeeldproject van waar we als Encon voor staan”, vertelt Kevin Schrijvers van Encon. “We verzorgden zowel de engineering als uitvoering en projectbegeleiding van het totaalproject. Het techniekenpakket was breed, gaande van verlichting, elektriciteit en HVAC, met onder meer een nieuwe middenspanningscabine, de volledige piping (leidingen van de brouwerij) als een nieuwe stoomketel en persluchtcompressoren. Dit project was niet alleen een totaalproject in techniciteit, maar ook in detail en afwerking, bijvoorbeeld in de degustatieruimtes, waar alle technieken esthetisch weggewerkt werden.”

Bouwen zonder zorgen

Engineering is één zaak in de technische wereld. De opvolging en vooral coördinatie van alle technische aspecten in zo’n bouwproject zijn niet te onderschatten. “Encon is niet alleen technisch zeer sterk op alle vlakken, ook het sterke projectmanagement van het team was zeer belangrijk in het slagen van dit project”, vervolgt Geert Lindemans. “We zijn tevreden hoe Encon dit heeft aangepakt.”

Een duurzame investering met duidelijke energiewinsten

“Het feit dat we dat we ook onze energiesystemen konden optimaliseren was zeer belangrijk voor ons.”, vervolgt Geert Lindemans. “Brouwerij Lindemans draagt duurzaamheid immers hoog in het vaandel.”

De nieuwe stoominstallatie is een toonbeeld van de rechtstreeks opbrengsten van deze uitbreiding. Het verbruik van de stoominstallatie werd gereduceerd met 400.000 kWh per jaar door de overschakeling van stookolie op aardgas, met als bijkomend pluspunt een reductie van CO2-uitstoot van al snel 108 ton/jaar.

De relighting zorgde naast een beduidend betere energie-efficiëntie voor een sterk verhoogd werkcomfort, terwijl ook de nieuwe HVAC-installatie en optimalisaties van de procesinstallaties zorgde voor de nodige milieuwinsten. Encon tekende hiermee voor een totaalproject waar comfort en duurzaamheid hand in hand gaan.


 

Over Encon

Encon is een onafhankelijk bureau gespecialiseerd in energiebesparingen, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie voor industriële bedrijven. Encon ondersteunt bedrijven om:

1. technische installaties te laten voldoen aan de geldende wetgeving

2. energiekosten efficiënt te managen

3. duurzaamheid te borgen op lange termijn

Encon is actief in heel Europa en werkt voor bedrijven zoals Bombardier, Bayer, Ikea, HJ Heinz. Encon heeft vestigingen in Nederland, België en Uruguay.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kevin Schrijvers op het nummer: +32(0) 473.51.44.88
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille