In de kijker

07 november 2013

Encon zorgt voor duurzaamheid van grootste E-commerce distributiecentrum ter wereld

Encon zorgt voor duurzaamheid van grootste E-commerce distributiecentrum ter wereld

Bemmel/Zwolle (NL) Energiestudiebureau Encon helpt WDP Nederland en online warenhuis Wehkamp.nl bij het behalen van het BREEAM duurzaamheidcertificaat voor een bijna 35.000m2 groot, nieuw distributiecentrum in Zwolle. Wehkamp.nl bouwt centrum samen met logistiek vastgoedexpert WDP Nederland.

Energiestudiebureau Encon heeft enkele maanden geleden een belangrijke opdracht binnengehaald. Encon verzorgt het studiewerk en de projectbegeleiding voor het behalen van een BREEAM-certificaat voor het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld. Dit certificaat wordt uitgereikt voor gebouwen die op een brede waaier van aandachtspunten duurzaam scoren. Het gaat dan niet alleen over het (lage) energiegebruik. Ook aspecten als management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en vervuiling spelen een belangrijke rol.

WDP Nederland, gespecialiseerd in grote logistieke vastgoedprojecten, ontwikkelt het distributiecentrum in opdracht van online warenhuis Wehkamp.nl. in Zwolle en treedt tevens op als eindinvesteerder.

Ambitieuze op vlak van duurzaamheid

Met een totale oppervlakte van bijna 35.000 m2 spreekt dit project op zich al tot de verbeelding. 468 geautomatiseerde shuttles verzamelen de bestellingen vanuit 480.000 zogenaamde ‘pick locaties’. Daarnaast komen er 2,5 km aan stellingen voor hanggoed en 8.000 palletlocaties.

Zowel Wehkamp.nl als WDP hechten veel belang aan milieu en duurzaamheid en willen dat het gebouw een BREEAM duurzaamheidcertificaat zal behalen. WDP is hiermee overigens niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf bouwde reeds eerder BREEAM-gecertifieerde gebouwen. Voor een gebouw van deze omvang is het behalen van een BREEAM-certificaat niet alleen een zeer lovenswaardig maar ook zeer ambitieuze doelstelling. Encon kreeg de opdracht om deze belangrijke uitdaging in goede banen te leiden.

Een duurzaamheidstudie vormt de basis voor het project. Daarin worden de meest aangewezen duurzame technieken onderzocht op hun haalbaarheid en wenselijkheid. Naast meer ingeburgerde technieken zoals verwarming op aardgas en stralingspanelen, onderzoekt de studie ook een aantal, voor dergelijke grote gebouwen, meer verregaande technieken zoals het gebruik van warmtepompen met een ondergrondse koude-warmte-opslag, ijswaterkoeling en inductiebalken. Op het dak komt ook een zonne-installatie van 11.000 m2.

Studiebureau voor technieken

Naast de begeleiding voor het behalen van het BREEAM-certificaat staat Encon ook in voor het uittekenen en aanbesteden van diverse technieken in het gebouw. Zo zal het prestatiebestek van de volledige HVAC-installatie, de electra, het datanetwerk en de zwakstroominstallatie worden uitgetekend door Encon.

Ad Verbaas, General Manager Encon Nederland: “We vinden het een eer om aan dit ambitieuze project mee te kunnen werken. Onze taak in dit project sluit perfect aan bij waar we als bedrijf voor staan: bedrijven helpen bij het duurzaam én efficiënt maken van hun energiegebruik en hen begeleiden bij op een verstandige manier duurzaam maken van hun gebouwen en productiesystemen. WDP en Wehkamp.nl zijn op dit vlak nog voorlopers. Maar er zullen in de toekomst steeds meer bedrijven in hun voetsporen treden.”

De bouwwerken starten nog deze maand. Al tegen de zomer van 2015 zal het gebouw in gebruik worden genomen.

Ter informatie

Een voorstellingsfilmpje : http://www.youtube.com/watch?v=Q5eie0IgccY


In bijlage ook een 3D-CAD-beeld van het nieuwe gebouw.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ad Verbaas op het nummer: 088 - 111 0600
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille