In de kijker

27 mei 2015

Encon en WDP bouwen samen 30 MWp aan zonne-installaties in Nederland

Encon en WDP bouwen samen 30 MWp aan zonne-installaties in Nederland

Start van bouw grootste PV-installatie bij wehkamp luidt de start in van een programma van groene energie binnen de vastgoedportefeuille van WDP in Nederland voor een totaal vermogen van 30 MWp.

Warehousespecialist WDP zet samen met energiestudiebureau Encon een nieuwe stap in zijn ambitie op middellange termijn CO2-neutraal te worden. Vandaag is gestart met de realisatie van een PV-installatie van 2,5 MWp (maar liefst 10.000 zonnepanelen) op het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld van wehkamp te Zwolle. Energiespecialist Encon tekende het ambitieuze project uit en staat in voor de projectopvolging. Dit project betekent de start van een programma van groene energie binnen de vastgoedportefeuille van WDP in Nederland voor een totaal vermogen van circa 30 MWp.

Grootste PV-project van Nederland

Naast wehkamp is Encon samen met WDP gestart met de roll-out van een programma van groene energie binnen zijn vastgoedportefeuille te Nederland voor een totaal vermogen van 30 MWp. WDP zal dit project in de komende maanden samen met de huurders in functie van hun activiteiten bekijken en vervolgens verder uitwerken. Het hele project telt 120.000 zonnepanelen, met een jaarlijkse energieopbrengst van 27 GWh. Dat is voldoende elektriciteit om 10.800 gezinnen van groene elektriciteit te voorzien. Het zonnepark zorgt in zijn eentje voor een vermindering van de CO2-uitstoot met maar liefst 12.420 ton per jaar. De laatste PV-installaties zijn operationeel tegen einde 2016.

Energiestudiebureau Encon staat in voor de volledige begeleiding van het grootste PV-project ooit in Nederland. Het bedrijf tekende voor de haalbaarheidsstudie, het bestek, ontwikkelde de tendering-procedure en stond in voor de gunning. Het begeleidt de bouw van de installaties en blijft het project actief opvolgen tot en met de definitieve oplevering, 2 jaar na de voorlopige oplevering. De zonnepanelen worden bovendien nog eens gecontroleerd in een mobiel testlab. Deze kwaliteitsopvolging garandeert dat alle installaties ook minstens het rendement halen dat in de studies werd vooropgesteld.

Ad Verbaas, general manager van Encon Nederland: “Dit project is niet alleen door zijn schaalgrootte een behoorlijke uitdaging voor ons. Om de monitoring en het onderhoud zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen, worden alle installaties op eenzelfde wijze ontworpen met een aantal dezelfde componenten. Omdat het om verschillende locaties gaat, allen met hun eigen omgevingskenmerken, is dat niet zo eenvoudig. Elke installatie wordt bovendien zo ontworpen dat de energieopbrengst is afgestemd op het specifieke energieverbruik van iedere site.”

BREEAM-certificering met felicitaties van Dutch Green Building Council (DGBC)

Het grootste zonnepark van Nederland is bovendien niet het enige milieuproject van WDP. Encon verzorgde als BREEAM-expert het studiewerk en de projectbegeleiding voor het behalen van een BREEAM-certificaat voor het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld van wehkamp in Zwolle.

Het project werd beoordeeld met 4 sterren en een score van maar liefst 75,25 procent voor het ontwerpcertificaat. Het project kreeg van de Dutch Green Building Council dan ook de kwalificatie ‘Excellent’. Dit is een zeer hoge score. De beoordelaars van de BREEAM-aanvraag waren zeer lovend: “complimenten aan het projectteam voor de heldere en uitgebreide verantwoordingen.”

Ad Verbaas: “Onze taak in dit project sluit perfect aan bij waar Encon als bedrijf voor staat: bedrijven helpen bij het duurzaam én efficiënt maken van hun energiegebruik en het op een kostenefficiënte manier duurzaam maken van hun gebouwen en productiesystemen. WDP en wehkamp zijn op dit vlak absoluut voorlopers. Maar we zijn er zeker van dat in de toekomst steeds meer bedrijven in hun voetsporen treden.”

Over Encon

Encon is een onafhankelijk bureau gespecialiseerd in energiebesparingen, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie voor industriële bedrijven. Encon ondersteunt bedrijven om:

  1. 1. technische installaties te laten voldoen aan de geldende wetgeving
  2. 2. energiekosten efficiënt te managen
  3. 3. duurzaamheid te borgen op lange termijn

Encon is actief in heel Europa en werkt voor bedrijven zoals Bombardier, Bayer, Ikea, HJ Heinz. Encon heeft vestigingen in Nederland, België en Uruguay.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ad Verbaas op het nummer: 088 - 111 0600
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille