In de kijker

14 september 2012

“Afgestudeerde ingenieur krijgt job én 2.500 euro aangeboden”

“Afgestudeerde ingenieur krijgt job én 2.500 euro aangeboden”

van links naar rechts:
- Joran Peeters - Winnaar Encon Energieprijs 2012 - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Robin Bruninx - General Manager Encon
- Wim Lameire - Vlaams Energie Agentschap (VEA)

Encon Energieprijs 2012 geeft weer kans aan jonge afgestudeerde ingenieurs

Voor de tweede keer al reikte het snel groeiende Genkse Encon haar Energieprijs uit. Jaarlijks beloont ze hiermee de afstuderende ingenieur met een thesis rond energiebesparing of hernieuwbare energie in de bedrijfswereld. Die wint een job én een geldprijs van 2.500 euro. Door dit duwtje in de rug kunnen deze jonge uitblinkers zich verder specialiseren in energie-optimalisatie voor bedrijven.

Vijf jonge afgestudeerden stonden deze zomer met hun eindwerken (van warmtekrachtkoppeling over demand side management tot passiefbouw) in de finale voor een strenge en professionele jury van mensen uit de sector, projectingenieurs en managers van onder meer Bayer, Agoria, KBC, C-Power, Vasco én de Vlaamse overheid.

Een job én 2.500 euro rijker

Joran Peeters, 23, student industrieel ingenieur aan het Lessius Mechelen (Campus De Nayer), kaapte de hoofdprijs weg met zijn eindwerk “Haalbaarheidsstudie van een warmtekrachtkoppeling (WKK) voor droogovens”. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is de gecombineerde, gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. De warmte die de generator produceert, wordt tegelijkertijd ook gebruikt.

Joran ontving zijn beloning, een job bij Encon en een premie van 2500 euro, uit handen van Wim Lameire van het Vlaams Energieagentschap tijdens het event ‘Duurzame energie voor gebouwen’, een organisatie van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Kritische houding gaf doorslag

De jury was lovend over het eindwerk van de winnaar. Het is doordacht uitgewerkt en goed onderbouwd. Tijdens zijn mondelinge verdediging toonde Joran aan dat hij zijn onderwerp uitstekend in de vingers heeft. Bijzonder sterk daarbij vond de jury de kritische houding die Joran ook toonde tegenover de juiste conclusies van zijn eigen studiewerk.

Kathleen Venderickx, voorzitter van de jury: “Alhoewel zijn thesis onderzoekt onder welke omstandigheden een WKK-installatie rendabel is, concludeert Joran dat het toch interessanter is om eerst te kijken waar een bedrijf zijn warmteverliezen kan tegen gaan vooraleer te onderzoeken of een WKK nuttig kan zijn. Een juiste houding, die heel erg aansluit bij de filosofie van Encon en die ingaat tegen de gewoonte om te vertrekken vanuit een techniek en dan pas de behoefte van een bedrijf te onderzoeken.”

Nieuwe editie in 2013 is broodnodig

Joran haalde het van 4 andere finalisten uit onder meer UGent, Universiteit Hasselt, KUL en de KHK. Jaarlijks dingen tientallen studenten vanuit alle Vlaamse windhoeken mee naar deze prijs.

Robin Bruninx van Encon: “Deze week bleek nog uit de Technologiebarometer van Agoria dat er een nijpend tekort is aan technologiestudenten. Voor ons een reden temeer om te blijven investeren en met deze Encon Energieprijs jonge talenten te overtuigen voor een studie in dit razend interessante werkdomein.”

De deadline voor de Encon Energieprijs 2013 valt in mei. Alle info en deadlines op http://www.encon.be.

Encon is een sterk groeiend studiebureau uit Genk, dat uitsluitend actief is op het vlak van energieprojecten voor bedrijven (SN Brussels Airlines, Ikea, Bombardier, …). Encon is toonaangevend in het opsporen van rendabele energieoptimalisaties. Daarnaast helpen de ingenieurs bedrijven bij het zoeken naar de beste manier om duurzame energie te produceren.

Meer info:
Robin Bruninx: GSM 0478/88 29 09
Joran Peeters: GSM 0495/12 22 40

De Morgen, 10.9.2012, “Nog een derde te weinig nieuwe technologiestudenten”.

   

Foto1: van links naar rechts:
- Joran Peeters – Winnaar Encon Energieprijs 2012 - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Robin Bruninx - General Manager Encon
- Wim Lameire – Vlaams Energie Agentschap (VEA)

Foto2: van links naar rechts:
- Michel Van Dessel - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Joran Peeters - Winnaar Encon Energieprijs 2012 - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Willy Van Passel - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Robin Bruninx - General Manager Encon
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille