In de kijker

04 juli 2012

Encon probeert na Vlaanderen ook Nederland te veroveren

Encon probeert na Vlaanderen ook Nederland te veroveren

‘Wegnemen onwetendheid bij afnemers leidt tot substantiële groei’

Inmiddels bijna een jaar geleden kwam Ad Verbaas aan de leiding te staan van Encon Nederland. Voor Vlaanderen was het een eyeopener dat Nederland ook interesse heeft in Vlaamse kennis en kunde op het gebied van duurzame energie. Encon Nederland is namelijk een dochterbedrijf van het Vlaamse energiestudiebureau Encon dat geleid wordt door Robin Bruninx. ‘Wij zullen in Nederland in de komende periode een belangrijke bijdrage leveren aan het wegnemen van onwetendheid bij afnemers van zonne-energiesystemen’, stelt Ad Verbaas.

 

In Vlaanderen telt Encon twee vestigingen, in Genk, en Aartselaar (bij Antwerpen). Het bedrijf dat opgericht is in 2002, is niet alleen gespecialiseerd in energiebesparingen en kostenreducties van technische installaties, maar ook in het ontwikkelen en realiseren van duurzame energieprojecten, waarbij zonne-energie logischerwijs een belangrijk onderdeel vormt.

Referentieprojecten

‘Encon voert Due Diligence-projecten uit in opdracht van banken om de financiële en technische risico’s in kaart te brengen’, vertelt Verbaas. ‘Er zijn slechts enkele bedrijven die hiervoor in aanmerking komen. Encon heeft in de afgelopen jaren al meer dan driehonderd van dit type projecten uitgevoerd met een totaal vermogen van meer dan tweehonderd megawattpiek. Daarnaast begeleiden wij bedrijven die zelf willen investeren in een pv-installatie, de welbekende business-tobusiness projecten.’ Mooie referentieprojecten zijn volgens Verbaas de installaties van Groep H.Essers – acht sites met een totaal vermogen van negen megawattpiek – en Vaessen Industries; vijf sites met een totaal vermogen van zeven megawattpiek. ‘Bij deze projecten werken wij voornamelijk voor de ondernemer en is er een trajectbegeleiding van analyse tot en met oplevering van een pv-systeem.’

Installateurs

Verbaas kent een geschiedenis bij Scheuten Solar, waar hij aan het hoofd stond van de engineerings- en contracting-afdeling voor grote PV-systemen. Met een Nederlandse markt die in de komende jaren fors zal groeien, ziet Verbaas volop kansen om zijn solar expertise in te zetten. ‘Een belangrijke bijdrage die wij met Encon in Nederland willen leveren is het wegnemen van onwetendheid bij afnemers van zonne-energiesystemen. Dit leidt op re- Inmiddels bijna een jaar geleden kwam Ad Verbaas aan de leiding te staan van Encon Nederland. Voor Vlaanderen was het een eyeopener dat Nederland ook interesse heeft in Vlaamse kennis en kunde op het gebied van duurzame energie.

Encon Nederland is namelijk een dochterbedrijf van het Vlaamse energiestudiebureau Encon dat geleid wordt door Robin Bruninx. ‘Wij zullen in Nederland in de komende periode een belangrijke bijdrage leveren aan het wegnemen van onwetendheid bij afnemers van zonne-energiesystemen’, stelt Ad Verbaas. Encon probeert na Vlaanderen ook Nederland te veroveren: latief korte termijn namelijk tot een groei van de binnenlandse markt en zet installateurs op scherp om de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs te leveren.’ Encon adviseert momenteel niet alleen investeerders hoe zij hun financiële middelen het beste kunnen inzetten voor zonne-energieprojecten, maar jaagt ook grote bedrijven aan om zonne-energiesystemen in gebruik te nemen. ‘Veelal schrijven wij het projectbestek waarna de verschillende aanbieders van zonne-energiesystemen hun voorstel mogen doen’, aldus Verbaas. ‘Door de aanwezigheid van het bestek is de business case in alle gevallen sluitend. Bovendien voeren wij Due Diligence-onderzoeken uit en verrichten na een jaar een performance check om de prestaties van het geleverde systeem te controleren. Op die manier tekenen wij voor de inhoudelijke en technische garanties zodat de afnemers van de systemen zeker zijn van hun energieopbrengst.’ In de komende jaren wil Verbaas binnen Nederland honderd megawattpiek aan projecten van A tot Z begeleid en gerealiseerd hebben.

Verbaas: ‘Dit lijkt ambitieus, maar gezien de dalende pv-systeemprijzen en de stijging van de energieprijzen, zal de Nederlandse pv-markt de komende jaren flink groeien. Zeker als je rekening houdt met het feit dat dit slechts een klein deel is van de verplichte EU-doelstellingen ten aanzien van de hoeveelheid hernieuwbare energie die Nederland tegen 2020 zal moeten halen.’
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille