In de kijker

Vlaanderen exporteert energiekennis naar één van de duurzaamste landen ter wereld

Vlaanderen exporteert energiekennis naar één van de duurzaamste landen ter wereld

Vlaanderen exporteert energiekennis naar één van de duurzaamste landen ter wereld.

Genk-Monte Video —  Encon, Vlaanderens specialist in duurzame energievoorziening, exporteert sinds kort zijn kennis naar Uruguay. De eerste Uruguayaan sluit op dit ogenblik zijn opleiding in Genk af. Terwijl Uruguay nu al één van de duurzaamste landen ter wereld is, kan het toch nog leren van Vlaamse duurzaamheidskennis.

Uruguay is voor veel Belgen een ver en onbekend land. Toch is Uruguay, met een energievoorziening die nu al voor meer dan 90% uit hernieuwbare energie komt, één van de duurzaamste landen ter wereld. Helemaal opzienbarend is dat het land die ontzettende voorsprong in minder dan 10 jaar heeft opgebouwd. Toch kan het Zuid-Amerikaanse land op heel wat vlakken nog bijleren.

Uruguay is sterk in windenergie en waterkracht. Maar alhoewel het land 40% meer zon heeft dan wij Belgen, toch is de kennis op het vlak van zonne-energie er nog erg beperkt. Datzelfde geldt ook voor alles wat met energie-efficiëntie te maken heeft. Om die reden heeft energiespecialist Encon sinds kort een dochterbedrijf in Uruguay. Ondertussen werkt Encon al aan een eerste zonne-park, wordt het energieverbruik van verschillende bedrijven doorgelicht en zijn er diverse relightingprojecten uitgevoerd. Daarom werkt Encon aan een versnelde opleiding van ingenieurs ter plaatse.

Rafaël Borggio is de eerste Uruguayaanse ingenieur die in Genk wordt opgeleid. Rafaël Borggio: “Op het vlak van windenergie en energie uit waterkracht kunnen weinigen ons nog iets bijleren. Maar er is in ons land nog heel wat potentieel voor energie-efficiëntie. Er gaat in bedrijven nog veel te veel energie nodeloos verloren. En gek genoeg zijn grote zonne-projecten op daken nog helemaal niet ingeburgerd. Op beide vlakken staat een bedrijf als Encon mijlenver voor op ons. Maar wat me, na mijn opleiding en het contact met de Vlaamse collega’s nog het meest opvalt is dat Encon op een heel andere manier naar energie kijkt. Het is niet altijd gemakkelijk om extra energie op het net te plaatsen in Uruguay, waardoor er nauwelijks nog ruimte is om nieuwe hernieuwbare energieproductie bij te plaatsen. Dat leek voor ons zo. Maar niet voor Encon. Zij hebben technieken waardoor hernieuwbare energieproductie precies wordt afgestemd op het verbruik van een bedrijf waardoor er gewoon geen energie op het net moet.
De snelheid waarmee we in Uruguay hernieuwbare energie zijn gaan gebruiken is uniek. Daar kunnen heel wat landen nog wel wat van leren. Maar de kennis en vooral de manier van kijken naar toekomstgerichte energiesystemen, daar kunnen wij nog heel wat leren van een regio als Vlaanderen. Dat is me de afgelopen weken wel duidelijk geworden.”

Op de foto vlnr

Robin Bruninx, CEO Encon, David Cardoso, Encon, Rafaël Borggio, Encon Uruguay, Kristof Stevens, Encon, Kevin Schrijvers, Encon, Eva Plessers, Encon.
Terug naar overzicht

Qfor Kmo portefeuille