De ISO 50001 energiemanagement norm

Op 17 juni 2011 heeft ISO de 50001-norm ingevoerd. Deze ISO-standaard legt de procedures vast voor energiemanagement in bedrijven en grote organisaties. Encon helpt u om uw organisatie te helpen bij het behalen van deze nieuwe ISO-norm.

ISO 50001 logo

ISO 50001

Voor informatie op maat, neem vrijblijvend contact met ons op

Contacteer ons

Is de ISO 50001 nuttig voor uw bedrijf?

Een terechte vraag. Het is altijd een hele opgave voor een bedrijf om een ISO-norm te behalen.

Uit onze studie van de nieuwe standaard blijkt dat energiemanagement volgens de ISO 50001-standaard belangrijke voordelen heeft voor het bedrijf. Het programma sluit nauw aan op alle aspecten van efficiënt energie besparen zoals we die in deze website ook hebben omschreven. De ISO-standaard voegt daar een opvolgingstraject voor de lange termijn aan toe. Dat garandeert dat de eerder uitgevoerde inspanningen opgevolgd en gecontroleerd worden en dat er bijkomende initiatieven worden genomen wanneer dat nuttig of nodig is.

Als uw bedrijf het ISO 50001 –logo onder de bedrijfsnaam mag plakken, dan is dat onbetwistbaar een sterke troef voor het imago. Bedrijven die de norm behaalden doen echt belangrijke inspanningen voor het milieu.

Maar in essentie is het volgen van het energiemanagement ook gewoon een teken van goed bedrijfsleiderschap. Het bedrijf haalt er belangrijke financiële en operationele voordelen uit. Voordelen die in de toekomst alleen nog maar zullen toenemen.

Neem gerust even contact op met ons, en we bekijken vrijblijvend welke inspanningen voor u nodig zullen zijn om de ISO 50001-standaard te halen en welke voordelen u er uit kan verwachten.

Wat houdt de standaard in?

De ISO 50001-standaard levert een aantal duidelijke procedures die helpen bij de verschillende facetten van het energiemanagement:

  • De procedures helpen bedrijven bij het efficiënter inzetten van de bestaande energieverbruikers.
  • De norm creëert transparantie en helpt bij de communicatie rond het beheer van de energiebronnen.
  • De standaard promoot de ‘best practices’ en versterkt goede praktijkvoorbeelden van goed energiebeheer.
  • De evaluatie van energiebesparende technologieën wordt gemakkelijker en de procedures helpen bij het bepalen van de juiste prioriteit voor implementatie.
  • Er zijn specifieke managementprogramma’s rond de reductie van CO2 emissies.
  • De procedures zijn gemakkelijk te combineren met andere managementsystemen (milieu, gezondheid, veiligheid).
Achtergrondinformatie van ISO over de ISO 50001-norm kunt u hier downloaden.

Qfor Kmo portefeuille